Bu yıl bazı değişiklikler yapın yaşamınızda. Varlığı ile size güç veren aileniz için, kendiniz için yeni başlangıçlar yapın. Daha anlayışlı olun mesela. Daha sabırlı, daha demokratik, daha tutarlı bir anne baba olun. Kocaman bir yıla öyle çok değişiklik sığdırabiliriz ki.
Önce çocuğunuzu tanıyın. Geçen yıl gözden kaçırdığınız neler var, bir düşünün. Hangi özelliklerini fark etmediniz, hangi ihtiyaçlarını önemsemediniz? İşte bu yıl bunları fark edin. Bunun için de çocuğunuzla daha fazla vakit geçirin. Çocuğunuzun yaş gelişimini anlatan kitapları okuyun. Gözlem yapın, konuşun ve dinleyin. Duygularını fark edin mesela. Hangi duygularını dile getiriyor, şu ana kadar ki kısacık yaşamında hangi hayal kırıklıklarını yaşamış, hangi mutluluklara gülümsemiş? Duygularıyla başa çıkabiliyor mu? Kendi duygularınızı tanıyın ve bunu yaparken çocuğunuza duygularını ifade etme konusunda model olun. Sonra da mutlu olun.
Bu yıl bir değişiklik daha yapın ve çocuğunuza sorumluluklar verin. Çocuğunuzun yapabileceği her şeyi ona bırakarak, sadece ihtiyacı olduğunda yol gösterici rolü üstlenerek koruyucu rolünüzden uzaklaşın. Çocuğunuzun döke saça yiyeceği yemeğin, kendince katladığına inanarak dolaba koyduğu pijamasının, ellerini yıkarken ıslanan giysisinin keyfine varın, kendi başına halledebiliyor diye. Kısaca bu yıl biraz sorumluluklarınızı azaltın, sahibine
biraz sorumluluk bırakın. Bu sorumlulukların çocuğunuzun bireysel gelişimine olan katkısını düşünün ve bu katkıdaki payınız için kendinizi kutlayın.
Daha çok sosyal faaliyetlerde bulunun. Çocuğunu sadece spora bırakan ve bitince alan değil; çocuğuyla birlikte resim kursuna giden bir anne de olun. Daha çok paylaşın ortamları. Hayvanat bahçesine gidin, tiyatroya gidin. Birlikte kitap yazın mesela. Öykülerle, resimlerle süsleyin. Bu yıl daha çok doyurun kendinizi ve çocuğunuzu; daha çok birlikte vakit geçirin, paylaşın. Anılarınızın sayısı arttıkça sevinin.
Çocuğunuza güvenin; bu güveni de belli edin. Eleştirmeyin, yargılamayın. Bu yıl iletişim yollarınızı gözden geçirin. Nasıl doğru mesajlar vereceğinizi, çocuğunuza nasıl ulaşabileceğinizi öğrenin. Ondan ne bekliyorsunuz bir düşünün. Beklediğiniz davranışı ifade etmenin en doğru yollarını öğrenin. Olumsuza odaklanmayın bu yıl; olumluyu ön plana çıkartın.
Değiştirin bazı düşüncelerinizi. Az vakit geçiriyor olmanın yarattığı kaygıyla ya da sürekli bir arada olmanın yarattığı bağımlılık duygusuyla başa çıkın bu yıl. Zamanınızı, önceliklerinizi düzenleyin. Bu yıl kendinize de çocuğunuza da kaliteli zaman ayırmayı öğrenin. Ödüllendirin kendinizi ve çocuğunuzu; sevgiyle, temasla. Ayrı geçirdiğiniz zamanları, paylaşacak ne çok şey var diyerek tatlı bir ayrılık haline getirin. Birlikte geçirdiğiniz anları değerli anlardan sayın; kısa ve amaçlı ayrılıklarla süsleyin.
Bu yıl daha olumlu yaklaşın. Hataların yapılabileceğini düşünün, hata yapabileceğinizi de kabul edin. Sorunları çözebileceğinize inanın ve bu konuda çocuğunuza model olun. Kaygılarınızı azaltın, kaygı bulaşıcıdır unutmayın. Umutla bakın ailenize ve kendinize.
Uzman Psikolojik Danışman
Elvan Gezen UCUR
*”Bebeğim ve Biz” Dergisi Aralık 2012 Sayısında Yayımlanmıştır.