Ada Anaokulları Rehberlik Birimi
Çocukluk döneminde ebeveynlerin sıklıkla zorlandıkları sorunlar asında şüphesiz yemek düzeni ve becerisi gelmektedir. Yemek yeme alışkanlığında sorunlar farklı yaşanabilir. Bazı çocuklar yemek yeme vakti geldiği zaman krizlere girerken, bazı çocuklara her bulduğunu yerler. Bazı ebeveynler çocuklarını beslemede güçlük çektiklerinde, çocukları yeter ki yemek yesin diye yanlış bir tutum içine girip onlar için pek de faydalı olmayan şeyleri yemelerine göz yumabilirler ki bu da gelecek de çocukların kötü beslenme alışkanlığı geliştirmesine neden olabilir. Yeme alışkanlığı kazandırılırken anne babanın model olması çok etkili bir yöntemdir. Masa başında ailecek yenilen ve gün paylaşımı ile geçirilen bir akşam yemeği çocuğun kafasında olumlu bir deneyim olarak kodlanacaktır. Yemek yeme becerisi kazandırılırken, yemek yenilen yer ve yemek veren kişinin tutumu çok önemlidir. Zorla ve inatlaşarak yedirilen yemek anne-baba-çocuk ilişkinin gerilmesine sebep olacaktır.
Bizden size birkaç ipucu:
• Beslemek sadece yemek yoluyla değil sevmek, oynamak ve paylaşmak gibi diğer yollardan da sağlanabilir.
• Yemek saatlerinin bütün ailenin bir araya geldiği huzurlu zamanlar olmasına ve çocuğunuzda güzel izler bırakmama yardımcı olun.
• İyi beslenme alışkanlığı ile çocuğunuza örnek olmaya çalışın.
• Yemek konusunda “Eğer bunu yersen sana oyuncak alırım/ çikolata veririm” vs. gibi ödül ceza sistemi kurmayın aksi takdirde bunun size geri dönüşü daha içinden çıkılmaz şekilde olacaktır.
• Yemek saatlerinde seçenekler sunmanız onların farklı tat ve yapıdaki besinleri tanıması ve karar vermesi konusunda yardımcı olacaktır.
• Bebeklik döneminden itibaren yiyeceklere dokunmasına ve tatmasına izin verin. Döker veya pislenir endişesi taşımamaya çalışın.
• Çocuklar 1,5 yaşından itibaren kaşık kullanabilirler. Bu yaştan sonra kendi kendine yemesi için onu destekleyin. Böylece yediği yemekler konusunda karar verme özgürlüğünün kendisinde olduğunu hissedecektir.
• Yemek saatinde televizyon eşliğinde değil farklı paylaşımlar içinde olun. (Örneğin sohbet etmek). Böylece çocuk televizyona odaklanmak yerine ne yediğine ve yemek yeme becerisine odaklanacaktır.