Her insan en çok sıfır altı yaş arasında öğrenebileceği birçok şeyi öğrenir ve bir çocuğun eğitim hayatında en önemli dönem sıfır – altı yaş arasında aldığı eğitimdir. Bunların içinde en mucizevî olanı konuşmaktır. 17 yaşına kadar olan zihinsel gelişimin yüzde 50 sinin 4 yaşına kadar, yüzde 30 unun 4 yaşından 8 yaşına kadar, yüzde 20 sinin ise 8-17 yaşlarında elde edildiğini düşünürsek, 0-6 yaşlar için, çocuğun gelişiminin hızla yönlendiği yıllar diyebiliriz. Bu nedenle eğitiminde en önemlisi okul öncesi zamana ait olan eğitimlerdir. Çocuklar bu dönemlerde anne ve babaları başta olmak üzere bir çok kişiden bir çok şey öğrenirler ve bu öğrendiklerini ömürlerinin sonuna kadar unutmazlar.
Bu yüzden çocuğun sağlıklı bir birey olması açısından okul öncesi eğitime önem verilmelidir. Ayrıca çocuğun okul öncesi yıllarda aldığı eğitim ve kazandığı deneyimlerin, ileriki yaşlarındaki öğrenme yeteneği ve akademik başarısıyla ilişkisi olduğu gözlenmiştir. Okul öncesi eğitim çocuğunuza birçok konuda yardımcı olur ve çok daha iyi bir eğitim almasına yardımcı olur. Okul öncesi eğitimlerde çocuğun görsel, işitsel ve düşsel hafızası genellikle açıktık. Bu sebeple çocuk gerekli materyalleri öğrenirken hem düşsel, hem zihinsel hafızası da faaliyette olacaktır. Bu durumun sonucunda da çocuk eğitimden maksimum şekilde fayda sağlamış ve gelecekte de bu bilgileri kullanabilecek hale gelecektir.
Okul öncesi eğitim çocuğunuzun yaşından dolayı keşfetme ve öğrenme eğilimi çok fazla olduğu için oldukça önemlidir. Renkleri, sayıları, hayvanları ve daha birçok şeyi kolaylıkla ayırt edip, öğrenebileceği için problemsiz bir şekilde eğitim alması mümkündür.
Günümüzde özellikle büyük kentlerde annenin çalışması, oyun bahçelerinin azlığı gibi nedenlerle küçük çocuğun bakımı, beslenmesi, eğitimi, bilgisi yeterli olmayan kişilerle ya da anneanne ve babaanne tarafından apartman dairelerinde yürütülmeye çalışılmaktadır. Çocuklar evde bu kişiler tarafından ne kadar iyi bakılırsa bakılsın ne kadar çok sevilirse sevilsin; sosyal gelişimini gerçekleştirebileceği arkadaşlara ve oyun ortamına ayrıca evde kendisine sağlanamayan eğitim imkanlarına ulaşmaya ve düzenli bir eğitim programına katılabilmesi için ailenin dışında eğitimcilere ihtiyacı vardır.
Okul öncesi eğitim süresince çocuklar ilköğretime hazırlanmakta kalmayıp, paylaşmak, dayanışmak, sosyalleşmek ,birlikte çalışmak , yaşamak gibi bir çok şeyi öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı çocukların öğrenmeye karşı ilgisini uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerinin belirlenmesini sağlamaktır.
Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve dil yönünden yeteneklerine göre gelişmelerini sağlayacak eğitim ortamını sağlamak,
Dilin gelişmesine ve doğru kullanılmasına imkanlar sağlamak,
Öz bakım becerileri (temizlik, giyinme vb.) kazandırmak,
Bedensel becerilerini geliştirmek,
Kendi ayaklarının üzerinde durabilen, bağımsız bir birey olabilmesi için destek olmak,
Yaratıcı yönlerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkarmak,
Oyun oynama ve arkadaşlık ihtiyacını gidermek,
Zorunlu eğitime hazırlamak. Bu ilke kesinlikle okuma-yazma öğretimini kapsamamalıdır.