Çocuklarda motor becerilerinin gelişimi küçük yaşlarda kazanılabilen bir unsurdur. Bunun ne denli önemli olduğu ise hayatımız boyunca karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun beyin gelişim süreci ile el becerilerine kadar tüm yetkinlikleri kazanması ince ve kalın motor motor becerileri ile mümkün olmaktadır
Ne kadar mühim olduğunu detaylıca anlatmadan önce ince ve kalın motor becerilerinin ne anlama geldiği hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Her gün yapmaya devam ettiğimiz hareketleri mümkün kılan unsurlar motor becerilerimizdir. Kaba ve kalın motor becerileri yürüme, atlama, koşma vb. daha büyük hareketleri yapabilmemiz için vücuttaki büyük kasların kullanımı iken, ince motor becerileri elin küçük kaslarında kontrol gerektiren becerilerdir. Küçük yaşlarda ince ve kalın motor becerilerinin gelişmesi, ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı, güçlü ve faydalı bir yaşamı mümkün kılmaktadır.
İlginizi çekebilir. Çocuğun sosyal gelişimi.
İnce Motor Becerileri Nelerdir?
İnce motor becerileri dikkat gerektiren el becerisini içerir. Genellikle el-göz koordinasyonu şeklinde bilinen ellerin ve parmakların gözlerle uyumlu şekilde hareketler yapılmasını sağlayan becerilerdir. Bu beceriler değişik yaş gruplarında aşama aşama gelişmektedir. Çocuklarda ince ve kalın motor becerileri gelişimi aslında ilk doğduğu andan itibaren gelişmeye başlamaktadır. Bunun için gelişimi destekleyici bir anaokulu seçimi önemli bir unsur olmaktadır.
İlk Üç Aylık Dönem
İlk 3 aylık süreçte çocuk ellerini sallar ve el hareketlerini izler. Bu dönemde ellerin ne gibi hareketler yaptığını öğrenmeye çalışır.
3-6 Aylık Dönem
Bu dönemde çocuk eşyaları tutmayı kavrar, nesneyi elleri arasında hareket ettirir ve genellikle bu dönemde etrafındaki her objeye dokunmaya çalışır. Bu dönemde çocuğun tehlikeli olmayan nesnelere dokunmasına izin verin. Böylece ince kaslar çalışacaktır.
6-9 Aylık Dönem
Bu dönemde çocuk şişe tarzı nesneleri tutmayı öğrenir. Biberonunu kendi tutar ve ağzına götürür. Kavrama becerisi daha da gelişir.
9-12 Aylık Dönem
Çocuk bu dönemde daha hassas kas becerilerini kullanabilmektedir. Kendi eli ile yemek yemeğe de başlar. Tüm bu sürecin sağlıklı ilerlemesi için çocuğun nesneler ile olan etkileşimine izin verilmesi gerekir.
Sonraki Dönemler
12 aylık olduktan sonra yani 1 yaşından sonra ince kasları öğrenme konusunda daha istekli olur. Daha dikkat gerektiren hareketleri yapabilir. Yürüme becerisi elde etmesiyle de bu gelişim daha da artar. Çocuklarda ince ve kalın motor becerileri gelişimi 6 yaşına kadar gelişmeye açıktır. Özellikle kreş dönemlerinde çocuklara interaktif etkinlikler yaptıran, ince kaslarını çalıştıracak resim ve boyama yaptıran kreşler, çocukların gelişimi açısından uygun yerlerdir.
Çocuklarda ince kas gelişimi uygun şekilde yapıldığında özellikle el sanatları hususunda yetenekli olma ihtimali yükselmektedir. Mimarlık gibi el becerisi gerektiren mesleklerde zorluk çekmezler. Bu sebeple motor becerileri çocukların geleceği için çok önemlidir. Bu becerileri daha iyi yapması için en etkili yöntemlerden biri 6 yaşına kadar olan dönemde bu konuda uzman kreşlere göndermektir.
Motor Becerilerinde Gecikme Yaşanması
Nörolojik hastalıkları veya gelişimsel gecikmeleri olan çocuklar, ince motor becerilerde zorluk yaşayabilirler. İnce motor becerilerdeki zorluklar, çocukların şekilleri veya harfleri kopyalamayı öğrenmek gibi farklı okul etkinliklerinde zorlandıkları daha belirgin şekle gelene kadar çoğunlukla anaokuluna kadar teşhis edilmez. Bu sebeple el becerileri üzerine etkinlikler yaptıran kreş ve anaokulları çok önemlidir. Bu gibi sorunlar okul ortamında farkedilebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda gereken uzmanlardan yardım almanız gerekebilir; bol tekrar ve aktivite ile durum kontrol altına alınabilmektedir.