Yaşamın bir deneyimler bütünü olduğunu, biz yetişkinlerin anlaması bile çok zaman almışken, çocukların her şeyi biranda yapmasını istemek büyük bir yanlış algı olur. Kişiliğin oturması ise, tecrübeler ile bağlantılı olmaktadır. Çocukların ihtiyaç duyacakları deneyim ve tecrübeye sahibi olabilmeleri ise onlara sorumluluk yükleyerek tam olarak gerçekleştirilemiyor. Bu süreçte bir yetişkinlerin elimizdeki en iyi araçlardan birini ise, ‘’Merak ettirerek motive etmek’’ olarak tanımlayabiliriz.
Kendi Çocukluğumuzu Hatırlayalım
Geçmişi hatırlayarak çocuklara yaklaşmak oldukça doğru ve mantıklı bir yöntem olabilir. Çocuklarla farklı deneyimlere sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmazsanız onları anlamak oldukça kolaylaşabilir. Oldukları gibi kabul etmek, aynı deneyimlere sahip olmadığımızı bilmek, çocuklara çocuk gibi yaklaşmak doğru anlamlar yüklemek işimizi kolaylaştıracaktır.
Örneğin, çocuğunuz ile bir yere tatile gidiyorsunuz ama tatilde gittiğiniz mekandan çok memnun olmadığını ve gitmek istediğini fark ettiniz. Ona hemen kızmak, oraya geldiğiniz için vermiş olduğunuz emekleri sıralamanız yerine orayı beğenmemesinin sebebini sorgulayın. Yapabileceğiniz en güzel yatırım onunla sakince konuşmak ve davranışlarının sebebini anlamaya çalışmak olacaktır.
Böylelikle ilerleyen dönemlerde çocuğunuz da bu davranışı kopyalayabilir ve karşılaştığı bir zorluğa karşı bu reaksiyonu uygulayabilir.
Sorunları Kendisinin Çözmesine İzin Verin
Bazı durumlarda kendi problem ve sorumluluklarınızdan ötürü bir yerlere yetişmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bu tarz durumlarda çocuğunuzun içinde bulunduğunuz duruma dair süreci uzattığını ve zaman kaybettirdiğini düşündüğünüzde “ben hallederim” diyerek hemen duruma müdahale ediyor olabilirsiniz. Bu tarz bir müdahale yerine “nasıl yapılacağın konusunda yardım edeyim ki bir dahakine işin daha kolay olsun” gibi teşvik edici cümleler ile çocuğunuza hem yardım etmiş hem de kendisinin de başarabileceğini aşılamış olabilirsiniz.
İletişimde Sırasında Motive Etmek
Çocuk olduğu için sizi anlamayacağı algısına kapılıp uzun uzun iletişim kurmaktan kaçınırsanız, çocuğunuzda merak duygusunu aktifleştirmek için kullanabileceğiniz büyük bir motivasyon aracından kendinizi mahrum etmiş olursunuz. Sanki bir yetişkin ile sohbet ediyormuş şeklinde konuşmak çok daha faydalı olacaktır. Onları yokmuş gibi davranmak yerine açıklayıcı ve motive edici bir üslup kullanmak çok yerinde bir davranış olacaktır. Çocuklarınızın cesaretlerini arttırarak, hayata karşı duruşlarını desteklemek ve özgüven kazandırmak oldukça önemlidir.
İlgi Duymasını Sağlayın
Çocuklar yetişkinlere kıyasla daha yüksek bir enerji boyutuna sahiplerdir. Sahip oldukları büyük ölçüdeki bu enerjiden arınmaları gerekebilir. Bu gibi durumlarda gerçekleştirdiğiniz aktiviteler merak motivasyonu sağlamanız açısından faydalı olacaktır.
Birlikte Kitap Okumak
Çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de onunla birlikte kitap okumaktır. Çocuklardaki kitap okuma alışkanlığı ailedeki bireylerden geçer. Bu sebeple evinizde motive edici olabilecek okuma saatleri yapabilirsiniz.
Ev içi dekorasyonunuzu da, okunacak materyaller ile (kitap-dergi gibi) sürekli temas edebileceği nitelikte geliştirirseniz çocuklarda merak duygusunu uyandırmak açısından ilerleme katetebilirsiniz.
İfade Özgürlüğü Sağlayın
Çocuğunuza ifade özgürlüğü tanımak onun bireysel gelişimi için önemli bir konudur. Çocuğunuzu duygu ve düşünce anlamında aldığı kararları ifade etmesi için destekleyebilirsiniz.
İlgi Alanlarını Destekleyin
Çocuğunuzun ilgi alanları, yönelimleri hakkında araştırma yapabilir ve ondan da bir araştırma yapmasını isteyebilirsiniz. Bu davranışınız ile de çocuklarda merak duygusunu uyandırmak için anlamlı olmuş olacaktır.
Teknolojinin Eğitim Aracı Olarak Kullanılması
Çocuklar merak duymadıkları konularda öğrenmeye çok açık değillerdir. Bu sebeple gelişme çağlarında ‘’Neden?’’ ve ‘’Niye?’’ sorularını bolca sorarak yapmanızı istedikleri davranışa dair tepkili olabilirler. Bu durumda teknolojiyi bir eğitim aracı olarak kullanarak onlara her gün yeni bir bilgi öğrenmelerini aşılayabilirsiniz. Evde, okulda, alışverişte ya da oyun parkında olduğu gibi teknolojik bir aleti kullanarak merak ettikleri şeyleri araştırmalarını sağlayabilirsiniz.
Güçlü Yönlerini Keşfedin
Çocukların güçlü yönlerini gözlemlemek önemli bir konudur. Örnek olarak çocuğunuz müzik dersinde başarılı fakat matematik alanında yeterli bir başarı düzeyinde değil ise her iki alanda da teşvik edebilir ve başarısızlıklarını dile getirmek yerine takdir ve başarılarının halledilebilecek bir süreç olduğunu söyleyerek destekleyici davranmış olabilirsiniz.