Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar çok erken yaşlarda telefon, tablet gibi mobil cihazlar ile tanışmakta ve uzun süreler ekrana maruz kalabilmektedirler. Bu koşulların ilerleyen zamanlarda zararları görülebilmektedir. Çocuklarda ekran bağımlılığı göstergeleri pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Ekran bağımlığının asıl sebeplerinin başında aileler gelmektedir. Ailenin kontrol etmeden ve uzun süreli şekilde çocuğu teknolojiye maruz bırakması bu bağımlığı tetikleyen ana unsurlardandır. Bununla birlikte çocuğun aile ile iletişim sorunu yaşaması, çok küçük yaşta telefon kullanımına izin verilmesi de etkenlerden biridir.
Devamlı Telefon Tablet vb Araçlarla Vakit Geçirme İsteği
Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri arasında kolaylıkla fark edilen genelde ilk aşamalardan biri olarak sürekli telefonda vakit geçirmektir. Çocuklar ekranla alakalı eylemler dışındaki sürelerde sıkılmakta ve oyun kurma, arkadaşlarıyla vakit geçirme vb günlük işlerde zorlanmaya başlamaktadırlar.
Ayrıca bu gibi durumlarda çocukta sorumluluk bilinci azalır. Çünkü asli görevlerini bırakıp telefon ile vakit geçirmek istemektedir.
Çocuklarda ekran bağımlılığı belirtileri durumunu gözlemlediğinizde telaşlanmayın. Soğukkanlı olun ve önleme yollarını deneyin. Önleme ve tedavi yolları çok çeşitlidir. Bu yolları adım adım deneyebilirsiniz. Unutulmaması gereken tek şey çocuğa aşırı kızmak bir anda yasak koymak ve şiddet uygulamak gibi yöntemler etkili değildir.
Aslında çocuklarda ekran bağımlılığı belirtileri olmasının sebeplerinden en önemlisi de aile arasındaki iletişim kopukluğudur. Aile birbiri ile vakit geçirmediğinde çocuk doğal olarak bu vakti telefon ile geçirmeyi tercih edebilir. Bunun yanında aile içinde büyük sorunlar olduğunda çocuk telefon ile vakit geçirerek kendini iyi hissedecektir. Bunun için anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Çocuklar ile yakın bir iletişim kurmak önemlidir. Bu iletişimde doğru bir dil kullanmak daha da önemlidir. Çocuğa bir birey gibi yaklaşmak gerek onunda istekleri ve düşünceleri olduğunu unutmayalım. Bu şekilde güvenini kazandığınızda daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Böylece telefon bağımlılığının zararları hakkında çocuğu bilinçlendirebilir ve bu bağımlılıktan kendi istediği ile kurtulmasını sağlayabilirsiniz.