Çocukların güvenliğinin sağlanabileceği ve davranışta bulunabileceği ortamın çizilmesi, kurallar ve sınırlar çerçevesinde mümkün olabilmektedir. Çocuklar, okul öncesi dönemlerinden itibaren, davranış kalıplarını ve sınırlarını en yakın çevresi olan anne ve babalarını gözlemleyerek edinirler. İçinde doğdukları ortamda, ebeveynlerinin kendi hayatlarını yönetmeleri sırasındaki davranışlarını gözlemleyen çocuklar, çevresinde kurulan ilişkilerde bu davranış ve tutumları devam ettirme ve o davranışları model alma eğiliminde olurlar.
Ayrıca, yetiştikleri ortamda kuralların ve sınırların olmuş olması, ileriki dönemde oldukça yardımcı olacak unsurlar olarak görülmektedir.
SINIR KOYARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Ebeveyn tutumlarının bir plan dahilinde, önceden belirlenmiş şekilde olması, davranış kazandırma açısından büyük önem taşımaktadır.
Yapılan plan içerisinde sorumluluğun, gelişime paralel zorlukta belirlenmesi ve sorumluluğun başarıya ulaşabilmesi noktasında esnek bir zaman tanımak önemlidir. Böylelikle çocuk, kendisini yeterli ve başarılı hissedecektir. Esnekliklerin uygulandığı zamanlarda ise bu durum çocuğa nedenleri ile birlikte açık ve net olarak açıklanmalı, geçici bir durum olduğu belirtilmelidir. Esnekliğe neden olan olay tamamen bittikten sonra kuralların uygulanmasına önceki şekliyle devam edilmelidir.
Çocukların sınırlara kolaylıkla uyum sağlayabilmeleri için uygulanması gereken önemli hususlardan biri ise kuralların çocukla beraber oluşturulmasıdır. Çocukların kendi yöntemini belirleme ve bu uygulama ile sonuca ulaşma noktasında kendilerine özgür bir alan oluşturulursa, kendisini engellenmiş hissetmeyen ve sorumluluk ile donanmış çocuk, sorun çözme yeteneği kazanmış olacaktır.
İSTİKRARLI OLMAK
Çocuk eğitimine, ebeveyn açısından baktığımızda, çocuğun iletişimde olduğu birçok kişi olmuş olması ve bu kişilerin farklılaşması durumunda kuralların esnemesi mümkün olabildiği görülmektedir. Bu nedenle kişilerin tutumlarında ve olayların karşısındaki davranışlarında istikrarlı ve sabit kalıyor olmaları çok önemlidir. Belirlenen kurallar ve sınırlar üzerinde istikrarlı bir tutum geliştirilmediği takdirde, çocuk bilincinde kuralların sabit ve kalıcı olmayabileceği ve gerektiğinde çiğnenebileceği düşüncesi yerleşebilir.
SORUMLULUK ALANLARI OLUŞTURMAK
Çocuk için en mühim gelişim sonuçlarından biri de sorumluluk bilinci kazandırılmasıdır. Bu bilinci edinebilmesi için bir ebeveyn olarak çocuğunuza sorumluluk vermek ve verilen sorumluluklara dair çözüm veya alternatif bulma tercihini kendisine bırakmak gereklidir. Kendisine ait bir sorumluluğu yapmadığı takdirde, ya da önceden belirlenen bir sınırı aştığında sonuçları ile onu karşı karşıya bırakmak da son derecede mühimdir.
Çocuklar için, gelişim dönemleri yapabileceği şekilde sorumluluk almak ve başarılı olabilmek, özgüven ve sorumluluk kazanma açısından çok mühimdir. Mesela, çocuk odasını ve oyuncaklarını dağıttığında kendisi toplamalıdır ve oynamak istediği eşya evdeki başka bir kişiye ait ise kullanmak için eşyanın sahibinden izin istemesi gerekmektedir. Çünkü tüm davranışlar, davranışları gerçekleştiren kişinin sorumluluğundadır.