Okulun ilk günü heyecan sebebiyle çocukta oluşan gerginlik, çevresinin yabancı kişilerle dolu olması, tanıdık birini bulamamak ve kendisini oraya ait hissedememek gibi durumlar çocuklarda okul gitme korkusuna neden olabilir. Bu nedenlerden ötürü öğrenci okula gitmeyi istememeye ve evde kalmayı tercih etmeye başlayabilir.
Okul Fobisi Nedir?
Uzmanların açıklamalarına göre okul fobisi, çocuğun kendisini rahatsız eden durumlardan dolayı okula gitmekten korku ve kaygı duyması olarak açıklanmakta ve her yaşta görüldüğü söylenmektedir. En sık görüldüğü yaş aralığı 5-6 ve 11-14 olarak belirlenmektedir.
Okul fobisinde yaşayan öğrenci okula gitmek istemez ve güvenli bölge olarak belirlediği evinde kalmayı tercih eder. Hatta okul fobisi yaşayan bazı çocukların okula başlamadan önce çok istekli olmuş olmaları mümkün olsa da okul zamanı geldiğinde bu istekleri kalmaz ve okula gitmek istemezler.
Anne ile güvenli bağın oluşmamış olması da bu fobiyi tetikleyebilir.
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN OKUL KORKUSU-FOBİSİNİN MUHTEMEL BELİRTİLERİ
- Baş ağrıları,
- Karın ağrıları, bulantı-kusma hissi,
- İştahsızlık, keyifsizlik,
- Uyku düzeninde bozukluklar,
- Okul sorumluluklarından kaçınma ve aksamalar ,
- Sebebi olmayan ağlama,
- Alıngan ve sinirli olma
Okul fobisi yaşayan çocuklardan bazıları ise bu durumu kabullenir ve aileye zorluk çıkarmadan okula gidebilseler de, okulda bu korku ile tek başına başa çıkmakta zorlanabilirler.
Kronik Okul korkusu
Okul korkusu belirtileri görülmeye başlayan çocuklar çoğu zaman evde kaldıkları sürece mutlu, sosyal ilişkilerinde etkin olabilirler. Okul korkusu her yaş ve dönemde ortaya çıkabilmektedir.
Okula gitmeyi istemeyerek olumsuz duygusal tepkiler gösteren çocukla başa çıkmaya çalışan ebeveynler bu süreçte oldukça zorlanabilirler. Bu dönem yalnızca çocuklar için değil, ebeveynler için de oldukça endişe verici olabilir. Aileler çaresizlik duygusu ile ne yapacaklarını bilemeyebilirler.
OKUL KORKUSU- FOBİSİ NEDENLERİ
Ayrılık Korkusu: aileden ayrı kalmanın getirdiği mutsuzluk okul fobisine neden olabilir. Özellikle aile bağları güvenli bağlanma niteliği taşımayan çocuklarda kaygı üst boyutlarda olabilir.
Bu duruma sebep olan faktörlerden bir diğeri de çocuğun değişim ve yeniliklerle baş etme ihtiyacıdır. Kendisi için değişik bir ortama girme yabancılarla tanışma ve kişisel disiplini geliştirme gibi deneyimler okul korkusuna neden olabilir. Mükemmeliyetçi ebeveyn tutumu da çocuklarda okul fobisine sebep olabilmektedir.
Sosyal ilişkilerinde utangaç olabilen, arkadaş edinme konusunda yetersiz yada isteksiz gibi görünen çekingen çocuklar okula uyum göstermekte daha fazla güçlük çekerek okul fobisi yaşayabilirler.
OKUL KORKUSU-FOBİSİ YAŞAYAN ÇOCUKLARA NASIL MUAMELE EDİLMELİDİR?
Çocuğun fiziksel yakınmaları varsa kontrol etmek için doktora götürmek gerekir.
Sınıf çalışmalarının zorluğuna dair yakınmaları varsa derslerin sıkıcılığından veya okul arkadaşları veya öğretmeni ile ilgili konulardan şikâyet ediyorsa okulu ziyaret edip bilgi alabilirsiniz.
Korkuları hakkında konuşmaya teşvik edin. Onu yatıştırın ve gün boyunca nerelerde olacağınız, okulda acil bir durum olduğunda çocuklarla kimin ilgileneceğini ve korkuları olduğunda okulda kimlerle konuşabileceği hakkında bilgi verebilirsiniz.
Öğrencide okul fobisi belirtileri varsa ebeveynlerin öğretmenle iş birliği yaparak bu konuda ortak hareket etmeleri önemli bir husustur.
Okula düzenli devam etmesi konusunda ısrarlı olmak ve aynı davranış ve tutumlara devam etse de giyinmesine, servise binmesine veya okula kadar yürümesine yardım edebilirsiniz.
Bu sorun genellikle ana-baba ve okul personelinin işbirliği ve doğru yaklaşımlarıyla birlikte aşılabilir. Aile ve okulun yanlış davranışlar sergilemesi sorunun kemikleşmesine ve okul da sosyal ve akademik sorunlara yol açabilir. Uygulana doğru analiz ve yöntemlere rağmen çocuğun tutum ve davranışlarında değişiklik yoksa bir uzman desteği alabilirsiniz.